Water Cube National Aquatics Centre in China by Peddle Thorp and Walker + Arup

Watercube An Exterior Architecture Design Watercube Night Soft Emitting Light

Sponsored Links

Watercube Structural Design Watercube Swimming Pool Indoor Watercube Swimming Pool Large

Latest Entries

UP Table by Christopher Duffy UP Table by Christopher Duffy

London-based designer Christopher Duffy has designed ‘UP‘ – a hand made coffee table elevated by a network of golden balloons. …

Pit Out Tree Lights by e27 Pit Out Tree Lights by e27

Berlin-based design agency e27 have created a lighting design for manufacturer Domus-Licht. It's a perfect solution for any outdoor lighting …

Boolean Cafe Interior in Tokyo by Torafu Architects Boolean Cafe Interior in Tokyo by Torafu Architects

Designed for a café space at the University of Tokyo, this Boolean interior art is one among magnificent works from …

House K for Cyclist Couple by TANK House K for Cyclist Couple by TANK

This house is for a husband and his wife who have a lot of hobbies such as cooking, cycling, and …

Vibia Boxes Outdoor Lighting by Josep Lluís Xuclà Vibia Boxes Outdoor Lighting by Josep Lluís Xuclà

Light plays an important role in home designing process. It's as significant as paint which makes a house gets its …

2LMX Gorgeous Watch Design by Arnaud Tellier 2LMX Gorgeous Watch Design by Arnaud Tellier

If a watch is hand finished, assembles and took over 1,000 hours from zero to masterpiece, high-quality hand jewelry is …

The National Aquatics Centre by Peddle Thorp and Walker, also known as the ‘Water Cube’, was one of the most dramatic and exciting sporting venues for the Beijing Olympic Games in 2008. Enclosed within the blue bubble walls are five swimming pools, including a wave machine and rides and a restaurant, along with seating and facilities for 17,000 spectators.

Located in the Olympic Green, The Water Cube was designed to be the focal point for the Beijing Games. The square shape of the Water Cube is a reflection of the Chinese symbol for Earth, while the adjacent circular form of the National Stadium, also design-engineered by Arup, represents Heaven.

The Water Cube is specifically designed to act as a greenhouse. This allows high levels of natural daylight into the building and, as swimming pools require a lot of heating, harnesses the power of the sun to passively heat the building and pool water. Arup has estimated that this sustainable concept has the potential to reduce the energy consumption of the leisure pool hall by 30 per cent, equivalent to covering the entire roof in photovoltaic panels.

sponsored links

174 People Love This! 72 People Hate This!
blog comments powered by Disqus